DESIGN THINKING
INHOUDSOPGAVE
• Wat is design thinking?
• In de praktijk
• Jezelf meer verdiepen
LEESTIJD
+/- 5 minuten
Je kent het wel, die ene website waar de knoppen raar zijn geplaatst of zijn voorzien van een onlogische tekst of icoon. Of heel anders, een stoel met een te lage leuning. Hoe dit kan? Het maken van aannames tijdens het ontwerpproces.
Bij elk ontwerpproces zou de eindgebruiker centraal moeten staan. Of het nu gaat om de ontwikkeling van een alledaags item zoals een stoel of een complexe oplossing zoals een app. Want als een oplossing in de praktijk niet prettig is in gebruik, dan gaat de voorkeur al snel uit naar een andere oplossing.
WAT IS DESIGN THINKING?
Met de design thinking methode wordt het doen van aannames uit de weg gegaan. Het resultaat is een oplossing welke in zijn geheel is toegelegd op de eindgebruiker. Het klinkt simpel en logisch, dit is wat je wil.
Een ontwerpproces gebaseerd op design thinking kent een reeks met opeenvolgende stappen.
DE 5 STAPPEN
Inleven
Aangezien de eindgebruiker centraal staat is inleven een belangrijk vertrekpunt. Alleen zo kun je jezelf verdiepen in de doelgroep en zijn of haar karakteristieken. Het samenstellen van een buyer-persona kan hierbij helpen. Het inleven kan op tal van manieren, zoals interviews, enquêtes.
Definiëren
Op basis van de eerste fase kan het probleem in de vorm van behoefte worden vastgesteld. Vaak omvat een probleem bovendien tal van onderliggende kleine problemen. Bij deze fase wordt het probleem uiteengezet en de waarde van elk onderdeel vastgesteld. Zo wordt er tot de kern gekomen.
Ideeën genereren
Gedurende deze fase wordt er gebrainstormd om oplossingen te vinden voor het probleem. Een goede uitsplitsing van de hoofdvraag in deelvragen helpt om niet direct in een totale oplossing te denken. Zo wordt er niet in hokjes gedacht tijdens het brainstormen.
Prototyping
Het beste idee wordt tijdens deze fase omgezet in een prototype. Dit is een functionele oplossing, waarmee het concept kan worden getoetst op de doelgroep.
Test en optimaliseer
Het prototype ondergaat in deze fase functionele testen door de eindgebruiker. Telkens wordt het resultaat geëvalueerd om zo het prototype opnieuw te kunnen optimaliseren. Met een mooi woord, spreken wij hier van een iteratief proces. Het resultaat van het proces is een oplossing welke volledig gesneden is op de eindgebruiker.
IN DE PRAKTIJK
Het gebruiken van de 5 stappen is een goede geleide voor het komen tot een doordachte eindoplossing. Maar wellicht nog belangrijker is om het resultaat van elke stap telkens opnieuw tegen de doelgroep te houden. Het samenstellen van een gebruikersgroep is hierbij essentieel. Zo kan elke stap eenvoudig tegen het spreekwoordelijke ‘licht’ worden gehouden en getoetst.
JEZELF VERDIEPEN
Wil je meer te weten komen over design thinking? Dan adviseren wij om het gelijknamige boek (‘aan de slag met DESIGN THINKING’) van Eveline van Zeeland aan te schaffen op bijvoorbeeld bol.com.

In dit boek wordt naast een uitgebreide kennismaking met de methode ook handige tools en praktische tips gegeven om de methode effectief zelf toe te kunnen passen. Een echte aanrader, we wensen je dan ook veel leesplezier.
MEER BLOGSKennis is om te delen! Maak een keuze voor één van onze laatste blogs:
DE-POSITIONEREN ALS MARKETINGSTRATEGIE
HOE SEO IN DE LOOP DER JAREN IS VERANDERD
REVERSED CUSTOMER JOURNEY OPTIMALISATIE
CONTENT PLANNEN
EMPLOYER BRANDING
DESIGN THINKING
DE CUSTOMER JOURNEY #2
ARCHETYPES
EEN INTRODUCTIE TOT GAMIFICATION
DE CUSTOMER JOURNEY #1
DE WERELD VAN UX EN UI
CAMPAGNES VERRIJKEN MET AR OF VR