Image

CAMPAGNES
VERRIJKEN MET
AR OF VR

blog-post
September 2022

Image
BLOG

CAMPAGNES VERRIJKEN MET AR OF VR

INHOUDSOPGAVE

• Wat is augemented en virtual reality?
• Verrijkend element
• Doeltreffend voorbeeld

LEESTIJD

+/- 10 minuten

DISCIPLINE(S)

Strategie

AUTEUR

Ben Steffen
Creative Director

Augmented en virtual reality zijn termen die we vandaag de dag steeds vaker horen. Helaas worden ze vaak nog bestempeld als ‘noviteit’ of een vaak ‘kostbaar middel’ zonder directe meerwaarde. En dat is jammer, want niets is minder waar. Beide soorten kunnen doeltreffend worden ingezet. In deze blog nemen wij je kort mee in de wereld van AR/VR en geven enkele effectieve voorbeelden uit ons portfolio.

WAT IS AUGMENTED EN VIRTUAL REALITY?

De algemene opinie over augmented en virtual reality wordt gevormd door waar men mee in aanraking komt. Augmented reality is bijvoorbeeld ruimschoots in het nieuws geweest door de populariteit van het spel ‘Pokémon GO’. Duizenden spelers gingen hierbij in een mixed-reality wereld op zoek naar Pokémons. Virtual reality kreeg eerder dit jaar veel aandacht door de introductie van de Metaverse, bekend van de ontwikkelaars van Facebook. Een virtuele omgeving waar je jezelf waant in een totaal andere wereld.

HET VERSCHIL
Bij augemented reality wordt het beeld als live waargenomen door een camera verrijkt met extra informatie. Een simpel voorbeeld zijn social-media ‘filters’. Aan het camerabeeld wordt een ‘snor’ of ‘kekke zonnebril’ toegevoegd en bij het maken van een video of foto als geheel opgeslagen. Bij virtual reality spreken we over een zogenaamde immersive-solution. Door het opzetten van een 3D-bril waan je jezelf volledig in een andere omgeving.

VERRIJKEND ELEMENT

Bij Imagine Creative Agency vinden wij het belangrijk dat elk onderdeel van een campagne een doel dient of een functie heeft in algehele oplossing. In de marketing gebruiken we hiervoor de term ‘purpose’. Inmiddels hebben wij zowel augmented als virtual reality doeltreffend ingezet als onderdeel van door ons ontwikkelde campagnes. In alle gevallen bood het onderdeel een verrijkend element voor de eindgebruiker. En dit is precies waar de crux in zit. Als het middel een doel dient dan is het een verrijking en niet langer een noviteit.

DOELTREFFEND VOORBEELD

Recentelijk draaide wij voor onze opdrachtgevers Roggebandbouw en Leunis Makelaars een project genaamd ‘de Boulevard’. De doelstelling; het promoten en aanzetten tot verkoop van dit nieuwbouwproject in Sint-Annaland. Na uitvoerig onderzoek wisten wij de omvang van de doelgroep vast te stellen, de beweegreden van deze doelgroep voor een verhuizing naar het eiland Tholen, én welke onzekerheden er weg diende te worden genomen voor het overgaan tot een aankoop.

Veel van de onzekerheden konden wij relatief vroeg wegnemen door deze te benoemen in communicatie. Echter de onzekerheid rondom twee woontorens viel slecht weg te nemen. Speciaal hiervoor ontwikkelde wij als onderdeel van de algehele customer-journey een gratis te bestellen 3D-bril waarbij de locatie in zijn uiteindelijke vorm kon worden ervaren. Superleuk, thuis vanaf de bank inclusief omgevingsgeluid! Door de bril en het gebruik van de app als onderdeel van de algehele journey te maken, én hiermee de laatste onzekerheid weg te nemen rondom de woontorens, vormde de oplossing een verrijking en dient purpose. En dat was terug te zien in de resultaten, ruim 50% van de aangevraagde brillen zette aan tot een verkoopgesprek.

TOT SLOT

Door het slim inzetten en gebruik maken van de unieke mogelijkheden die het middel biedt kan een verrijking ontstaan voor de algehele campagne.

Benieuwd deze maar ook andere AR en VR oplossing? Bekijk dan de case-pagina op onze website, of bezoek ons tijdens het AR/VR event op 19 oktober 2022 op het resort Oesterdam.