Image

ARCHETYPES

blog-post
Oktober 2022

Image
BLOG

ARCHETYPES

INHOUDSOPGAVE

• Wat zijn archetypes?
• Waarom zijn archetypes effectief?
• Het kiezen en implementeren van een archetype

LEESTIJD

+/- 5 minuten

DISCIPLINE(S)

Strategie

AUTEUR

Lars Aarnoudse
Lead Strategie

Onderscheid maken van de concurrentie is vaak hetgeen waarmee bedrijven proberen klanten te trekken. Denk aan het bieden van de beste service, het hanteren van de laagste prijs of het in huis hebben van de allerhoogste kwaliteit. Onderscheid maken van de concurrentie kan echter ook op andere manieren, zoals het hanteren van een bepaalde profilering, gebaseerd op een archetype . Wat archetypes zijn, hoe je het implementeert en waarom het effectief is lees je in deze blog.

WAT ZIJN ARCHETYPES?

Archetypes zijn gebaseerd op een oermodel, dat verschillende (persoonlijkheids)kenmerken kent. Er zijn 12 archetypes, ieder met zijn eigen, onderscheidende karakteristieken. Het model is afkomstig van Carl Jung; een Zwitserse psychiater en psycholoog, die meer van dit soort modellen ontwikkeld heeft. Jung is de grondlegger van analytische psychologie.

WAAROM ZIJN ARCHETYPES EFFECTIEF?

De twaalf archetypes zijn dusdanig verschillend, dat het voor bedrijven interessant kan zijn om te gebruiken. Het is een unieke manier van onderscheid creëren ten opzichte van je concurrenten. Daarbij kun je op deze manier een band scheppen met een bepaalde groep mensen, die dezelfde normen en waarden delen. Zo creëer je fans van je bedrijf, wat uiteindelijk het ultieme doel is.

HET KIEZEN EN IMPLEMENTEREN VAN EEN ARCHETYPE

Als je een archetype wilt kiezen, is het belangrijk om terug te gaan naar het begin. Terug naar de ‘waarom’-vraag. Waarom doe jouw bedrijf wat het doet? Wat is de drijfveer? Waar gelooft jouw bedrijf in en welke normen en waarden horen hierbij? Wat is de missie van je bedrijf? – Al deze vragen geven antwoord op de ‘waarom’-vraag. Wanneer je hier duidelijk antwoord op hebt, kun je bepalen welk archetype daar het beste op aansluit.

Het implementeren is de volgende stap. Vrijwel alle uitingen die je als bedrijf doet, moeten nu gebaseerd zijn op het archetype. Denk aan de manier van communiceren naar partners en klanten, je uitingen op de social-media, mogelijk je offline uitingen. Het is dus ook goed om het archetype op tijd te kiezen, zodat er consequent een bepaalde profilering aangehouden kan worden.

TOT SLOT

Het kiezen van een archetype kan dus helpen bij het creëren van een unieke onderscheiding ten opzichte van je concurrenten. Ook draagt het bij aan het verbinden van fans aan je bedrijf. Om een archetype te kunnen kiezen, moet je teruggaan naar de basis: de ‘waarom’. Als je hier antwoord op kunt geven, kun je een aansluitend archetype uitzoeken.

Kies je archetype (het liefst) ook vroegtijdig, zodat er geen drastische aanpassingen gemaakt hoeven te worden in de profilering. Dit maakt het implementeren van het archetype eenvoudiger.